Käyttökohteet

Polyuretaanieristeitä käytetään mm. seuraavilla tavoilla

- Eristelevyt
- Sandwich-elementit
- Muottivalu nk. blokkivalu (erilaiset muotoon valetut osat)
- Pakastimet ja kylmäkalusteet 
- Putkieristeet
- Saumaeristeet

Ehkä yksi parhaiten tunnetuista sovelluksista on PUR/PIR-eristelevyt, joita voidaan käyttää seinä-, lattia- ja kattorakenteissa sekä julkisivuverhousmateriaalin alla. Levyt voidaan päällystää erilaisilla materiaaleilla, kuten paperilla, alumiinilaminaatilla, bitumilla, lasikuidulla tai kipsilevyllä. 

PU -eristelevyjä käytetään kaikenlaisissa rakennuksissa; ulkoseinissä, lattioiden alla sekä tasa- ja harjakatoilla. Koska polyuretaanieristeet ovat kevyitä ja ohuita, PU- eristeet sopivat erityisen hyvin remonttiprojekteihin sekä energiatehokkaaseen uudisrakentamiseen.  

 

Asuinrakennukset:

Seinä

Riippumatta runkorakenteesta tai -materiaalista PU-eristeillä saavutetaan halutut U-arvot ohuimmalla eristepaksuudella. Tämä auttaa pitämään muut rakennuskustannukset alhaisina, esimerkiksi vähentämällä rungon paksuutta tai tarvittavien kiinnikkeiden pituuksia. Näin vapaana oleva tila käytetään mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi.

Polyuretaania voidaan käyttää muuallakin kuin seinärungon sisällä. Jos kyseessä on massiivinen kiviseinä (betoni, kevytbetoni tai tiili), voidaan eriste asentaa esimerkiksi seinärakenteen kylmälle puolelle rappauksen ja kantavan rungon väliin. Näin massiivirakenne jää varaavana massana tasaamaan sisäilman olosuhteiden vaihteluita ja asumismukavuus paranee.

Harjakatto

Kun eristekerros on asennettu joko kattopalkkien väliin ja yläpuolelle tai väliin ja alapuolelle, vältetään kylmäsiltoja ja eristettä tarvitaan vähemmän. Kun käytetään riittävää tuuletusväliä aluskatteen ja eristeen välissä (50mm), tarjoaa se ilmatiiviin, hyvin lämpöä eristävän ja toimivan rakenneratkaisun.

Välissä ja päällä – tapaa voidaan käyttää lisälämmöneristämiseen silloin, kun olemassa olevaa kattoa vaihdetaan. Välissä ja alla – tapaa voidaan käyttää jopa silloin kun kattorakenteita ei remontoida.
Jos ei tarvita lämmintä kattotilaa, PU-eristeet voidaan asentaa kattotuolien alapaarteiden väliin ja päälle. Vaihtoehtoisesti PU -eristetyn kipsilevyn käyttäminen katossa alapaarteen alla vähentää eristyksen kokonaispaksuutta ja estää kylmän johtumista. Tämä ratkaisu on erityisen käyttökelpoinen jos sisäkatto remontoidaan, koska eristeen asennus sujuu helposti, lopputulos eristää hyvin lämpöä ja se on ilmatiivis.   

Lattia

Hyvin lämmöneristetty lattia voi tuottaa merkittäviä etuja energia kulutuksen vähenemisenä. Jäykän rakenteen ja korkea puristuslujuuden ansiosta PU-eriste toimii hyvin sekä ryömintätilaisissa että maanvaraisissa alapohjissa.

Tasakatto

PU-eristysjärjestelmät sopivat hyvin tasakatoille. Polyuretaanin korkea puristuslujuus ja kosteudenkesto vähentävät lammikoitumisen ja kävelyn aiheuttaman vaurioitumisen riskiä sekä takaavat erinomaisen lämmöneristyskyvyn säilymisen pitkällä aikavälillä.


Teollisuus- ja toimistorakennukset:

Asuinrakentamisen lisäksi tehokkaita polyuretaanieristeitä käytetään myös sairaaloissa, kouluissa, toimistoissa, kaupoissa, messuhalleissa ja urheilustadioneissa tarjoten pitkäkestoista ja tehokasta lämmöneristävyyttä.

 
Komposiittipaneelit eli sandwich-elementit  

Lämmöneristetyt komposiittipaneelit, joita kutsutaan joskus myös sandwich-elementeiksi, tehdään kahdesta metallipinnasta (yleensä teräksestä tai alumiinista), jossa on PU-eriste välissä. Valmistusprosessin aikana PU-ydin laajenee ja liimautuu tiukasti kahden metallipinnan väliin muodostaen yhden vahvan puolirakenteisen kappaleen. Näillä paneeleilla on erinomaiset lämmöneritysominaisuudet ja tehdasvalmisteiset ilmatiiviit liitännät.

PU-eristeisiä komposiittipaneelijärjestelmiä käytetään kaikentyyppisissä rakennuksissa kuten varastoissa, toimistoissa, liikerakennuksissa, teollisuustiloissa, asunnoissa, kouluissa ja sairaaloissa.

Pakastevarastot ja kylmätilat

PUR/PIR-komposiittipaneeleita ja -eristelevyjä käytetään myös kylmissä varastotiloissa ja muissa jäähdytetyissä tiloissa, joissa polyuretaani tarjoaa erinomaisten lämmöneristysominaisuuksien ansiosta lämpötilaltaan helposti hallittavia tiloja, joiden lämpötilat voivat vaihdella -40ºC - +40ºC:n välillä.